Изображение: Фикционална илюстрация от книгата Възмездието на Телериг от Бойко Беленски,

...
Изображение: Фикционална илюстрация от книгата Възмездието на Телериг от Бойко Беленски,
Коментари Харесай

Урок по история: Този български хан създава българското ЦРУ и излавя византийските шпиони в Плиска

Изображение: Фикционална илюстрация от книгата " Възмездието на Телериг " от Бойко Беленски, печататът Печатът на патриций Телериг-Теофилакт и Плиска

Хан Телериг се счита за един от най-хитрите български владетели, който с невероятна ловкост излавя всички византийски шпиони в Плиска и шеговито някои го дефинират като основател на българските служби за разузнаване.

Неговото ръководство съответствува с края на вътрешната рецесия в България от VIII век. За пръв път името му се загатва в изворите по отношение на похода на византийския император Константин V Копронѝм срещу България през май 774 г.

Този поход приключва без уверено стълкновение, с кротичък контракт сред двете страни. В края на същата година обаче Телериг изпраща войска от 12 000 души в Берзития (в дн. Северна Македония), само че византийският василевс, предизвестен от своите сътрудници в Плиска, събира неведнъж по-силна армия и съумява да съкруши българските елементи. Въодушевен от триумфа си, император Константин V още веднъж подхваща поход против България, само че северните ветрове възпират византийския флот край Месемврия (дн. Несебър) и по този метод осуетяват византийските проекти.

Хан Телериг схваща, че поради огромното количество византийски сътрудници в българската столица, всички негови проекти бързо стават известни на византийския император.

За да ограничи това византийско въздействие в българската столица, Телериг изпраща писмо до византийския император, в което написа, че има намерение да избяга при него, само че желае гаранции за себе си и имената на византийските сътрудници, които могат да му оказват помощ.

Константин V Копроним познава обстановката в България и приема, че Телериг е следващият български държател, който е заставен да напусне престола.

Той изпраща на българския хан имената на своите шпиони.

На Телериг не му остава нищо друго с изключение на да прочисти Плиска от предателите, които изтребва до крайник.

През 777 година Телериг, след следващия прелом, въпреки всичко е заставен да избяга в Константинопол.

Новият византийски император Лъв IV Хазар (775 – 780), наследник на Константин V, приема Телериг, като някогашният хан приема кръщение с християнското име Теофилакт. От страна на императора той е почетен с купата „ патриций “ и е оженен за Мария, братовчедката на императрица Ирина Атинянката.

В някогашната сбирка на Георги Закос - търговец на византийски антики и прочут специалист по сфрагистика от средата на ХХ век, са открити два екземпляра на моливдовул на патриция Телериг-Теофилакт, които през днешния ден се съхраняват в сбирката на Харвардския университет в Дъмбартън Оукс.

От едната страна те имат петредов надпис на гръцки: „ Христе, помагай на своя раб “, а от другата страна - монограм „ Телериг-Теофилакт патриций “, което Веселин Бешевлиев разчита и като „ Телериг-Богохраним патриций “.

Неясноти към името

В разнообразни източници името се срека като Телериг или Телерих (Симеон Логотет и Метафраст). Някои откриватели обръщат внимание, че частицата -риг/рих се среща и в имена като Исперих, където имаме име Испор/Испер и допускат, че частицата -рих/риг показва някаква купа. В този смисъл имената на Телериг и Телец са необичайно близки като звучене
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР